ЮБИЛЕЙНА СРЕЩА

ПОТОМЦИ НА СЛАВНИЯ КЪРШОВСКИ РОД НА ДЕСЕТА ЮБИЛЕЙНА СРЕЩА В ЕЛЕНА

Председателят на Инициативния комитет Кристалина Георгиева и кметът инж. Дилян Млъзев откриха паметник на Иван Кършов.

Над сто потомци на болярина Кършо се събраха в Елена на десетата юбилейна среща на славния род, от който произлизат известни български революционери, държавници и творци с трайна следа в националната ни история. Кършовци отново дойдоха в обичания град, събрани от желанието и потребността да бъдат заедно. Сред тях беше и управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева, която е председател на Инициативния комитет на срещите на възрожденската фамилия в родния град на нейния прапрадядо Иван Попхристов Кършовски.

След три пропуснати родови срещи заради ограниченията на пандемията, тази година потомците се събраха на Еньовден, когато се празнува и рождеството на Свети Йоан Кръстител. Доста именяци сред кършовци имаха повод да почерпят и един рожденик – 4-годишният внук на Кристалина Георгиева.

С топли, приветствени и окуражителни думи се обърна тя към участниците в срещата. „Днес отново сме тук, за да си припомним нашата история и да отдадем заслуженото на тези, на които дължим съществуването си на този свят, заедно да се повеселим и да имаме отново спомени, които да носим и да топлят сърцата ни.

Тези години бяха трудни за целия свят, трудни и за всички нас. Когато беше обявена пандемията, не знаехме какво ще се случи. Световната икономика спря. Това никога не е ставало – в рамките на дни да се затвори производството, да спре потреблението и всички ние да се затворим в къщите си. И в тези няколко месеца, в които трябваше да се действа, ние намерихме решение – правителствата да помагат на фирмите и на хората, да се даде възможност да се запазят работните места на тези, които не могат да работят. Това струваше много пари. В резултат на всичко, което направихме, за да спасим световната икономика, две години по-късно, когато ни удари войната, се оказахме в положение на покачване на цените и на инфлацията. Наложи се Централната банка да вдигне лихвените проценти, за да овладеем положението, защото ако не го направим нито инвестиции, нито потребление ще се качат. Трудният момент, който започна февруари-март 2020 г. още не е свършил.

Какво е положителното в тази история и как е свързана тя с нашия род. Положителното е, че ние показахме като свят невероятни успехи, показахме, че можем да преминем през немислими трудности. Две неща в живота си аз не съм очаквала да се случат. Пандемия, която да удари целия свят, и война на европейска територия. Те се случиха. И ние удържахме. Светът не е в криза. Тази година очакваме забавяне на растежа с 2.8%, а догодина да овладеем инфлацията и преминем в един по-добър период.

Второто нещо, което ме впечатли като урок за всички нас, как държавите с добра икономическа политика, също като хората със силна имунна система, удържаха. България трябва да строи добра икономика, силна система, защото ще има нови шокове, тези не са последни.

Защо това е важно за нашия род? Той е устойчив и е доказал, че каквито и трудности да ни удрят, не само че ги преодоляваме, но ги преодоляваме заедно и с усмивка, и се надявам днес това да бъде спомена ни – заедно, усмихнати, ръка за ръка. Само, когато имаме тази сила, това единство, тази вяра, че доброто винаги ще побеждава, ще вървим напред“.

Боряна Млъзева от Инициативния комитет пък върна спомените за родовите срещи през годините, както и за родственици и приятели, които вече не са между живите. Тя благодари на всички от Кършовия род, допринесли за провеждането на интересни инициативи, осмислили събирането и дали усещането за обща родова принадлежност. Една от най-значимите е откриването на бюст-паметник на Иван Стоянов Кършов /1769 г.- 1841 г./ – книжовник, дарител, бунтовник.

Решението за монумента е взето на деветата родова среща през 2019 г., посветена на 250 години от неговото рождение. Той е първият от Кършовия род, за когото са налични исторически документи. Иван Кършов е един от най-будните и уважавени хора в Елена по онова време, учител и книжовник. Прави един от първите преписи на Паисиевата „История славянобългарска“, който, за съжаление, е унищожен най-вероятно при опожаряването на града по време на Освободителната война. Дарява част от дворното си място в Елена, за да бъде построен храмът „Успение Богородично“, участник в Гръцката завера. По-късно е сред най-близките съратници на Хаджи Юрдан Брадата при организацията на Велчовата завера в Еленския край. След предателството бяга във Влашко. През 1836 г. се завръща в родината и слага началото на т.н. „Кършово съзаклятие“, за което търси съмишленици не само в еленския край, но и в западните покрайнини. След неуспеха на тамошното въстание е решено да се прекрати инициативата в еленско, за да се предотвратят кръвопролитията.

Кристалина Георгиева и кметът инж. Дилян Млъзев, също потомък на Кършовския род, откриха паметника на Иван Кършов, а архиерейският наместник Валентин Георгиев го освети. Кметът благодари на Любомир Пашов от фондация „Звезди под звездите“, предоставил безвъзмездно камъка за монумента, и на скулптура Атанас Стоянов от Бургас, вложил много труд и вдъхновение за изработката. Образът на именития предтеча на рода е по запазена литография на художника Преслав Кършовски.

„Този паметник е от всички нас, които познаваме миналото, уважаваме настоящето и имаме бъдеще“, каза Кристалина Георгиева.

Паметникът е разположен в парка край Бакаловата къща, на метри от този на петимата братя революционери Кършовски. В знак на признателност потомците положиха венци и цветя. Юбилейната среща завърши с патриотичен концерт на централния площад в Елена на рок групата „Епизод“. По своя музика и стихотворение на Доростолски митрополит Иларион, музикантите представиха най-новата си песен „Кършо войвода“.

Повече снимки може да намерите тук.