ПРАЗНИК НА МЕКИЦАТА

IV ПРАЗНИК НА МЕКИЦАТА В СЕЛО БЛЪСКОВЦИ

В съботния ден, на 13 май, се проведе четвъртото издание на Празника на мекицата в село Блъсковци, организиран от община Елена, кметско наместничеството в селото и Народно читалище „Съгласие – 2014“.

Над 11 сръчни майстори-кулинари се бяха заели още от ранни зори с подготовката за направата на вкусните тестени закуски.

Официалното откриване на Празника бе от г-жа Катя Цветкова – кметски наместник и секретар на местното читалище. Тя приветства множеството гости, изпълнили площада пред кметството в селото.

Към събитието се включи и групата на пешеходците от инициативата „Движим се и танцуваме заедно“. Тази година ентусиастите, които изминаха маршрута Елена – Търкашени – Жидовската чешма – Блъсковци, бяха 30 на брой. Най-малкият участник в похода бе деветгодишният Ерко от град Елена.

Поздрав към публиката отправиха от певческа група „Романтика“ към НЧ „Просвета – 1897“ село Палици, жените от НЧ „Развитие – Руховци – 1914“, танцов фолклорен клуб „Еленика“ към НЧ „Просвета – Разпоповци – 1881“, Карла Великова от град Варна, както и представителите на домакините от танцова формация „Стръмена“ и „Гласовете на Зинзара“.

Кметът на общината инж. Дилян Млъзев благодари за прекрасната организация на домакините и поздрави събралите се гости и изпълнители от близо и далеч. Заедно с г-жа Катя Цветкова те връчиха грамоти на умелите майстори на мекици, както и предметни награди.

Тази година Празникът на мекицата подкрепи благотворителната кауза „В помощ на Мони“. Събраната сума от дарения в размер на 794, 50 лв. е преведена за малкото дете, страдащо от тумор в малкия мозък.

Веселието в селото продължи с много танци, забавление и дегустации до късния съботен следобед.