ФЕСТИВАЛ „ВЕСЕЛИЕ В ЕЛЕНА“

ФЕСТИВАЛЪТ „ВЕСЕЛИЕ В ЕЛЕНА“ СРЕД НАЙ-ОТЛИЧАВАЩИТЕ СЕ ФОЛКЛОРНИ СЪБИТИЯ В ОБЛАСТТА

Фестивалът „Веселие в Елена“, организиран за шеста година от Народно читалище „Напредък – Елена – 1863“ по идея на танцова формация „Балканджийче“ с ръководител г-жа Йорданка Грънчарова, провеждан под патронажа на кмета на община Елена инж. Дилян Млъзев, отново събра хиляди любители на фолклора от цялата страна.

Над 1200 участници – танцови състави, индивидуални изпълнители, музиканти и самодейци, се съревноваваха в конкурсната програма през трите дни на събитието.

Специален гост на еленската сцена на площад „Христо Ботев“ бе народният певец Юри Крумов, който зарадва публиката със своите песни в петъчната вечер.

Веселието и танците не спираха и през втория фестивален ден, когато бе и тържественото откриване от кмета на община Елена инж. Млъзев. Водещата и дългогодишен председател на НЧ „Напредък – Елена – 1863“ – инж. Димитрина Иванова също приветства от името на домакините, като отбеляза колко важна е нуждата от подобни събития, имащи за цел да популяризират българския бит и култура и пъстротата на фолклорното ни изкуство. „Чрез подобни фестивали се изгражда нашата идентичност и се утвърждава присъствието на танцовия и музикален фолклор в съвременния живот и същевременно се насърчава приемствеността на младото поколение“, отбеляза тя.

Всички участници бяха оценявани от компетентно жури в областта в състав: председател – г-жа Антоанета Асенова – Данова, д-р Петьо Ванев и г-н Светослав Петров.

Въпреки голямата конкуренция и прекрасните изпълнения на всички, журито успя да отличи най-добрите сред тях. Разбира се, победителите получиха награди от спомоществователите на събитието, както и грамоти от организаторите.

Фестивалът „Веселие в Елена“ завърши с много пъстрота и емоции, както и с пожелания за здраве, щастие и дълголетие, неуморим дух, нестихващ огън в душите и апел към това всички участници и гости да продължават да носят песните и танците в сърцата си.

Галерия