3 МАРТ

ТЪРЖЕСТВЕНО ОТБЕЛЯЗВАНЕ НА ТРЕТИ МАРТ В ОБЩИНА ЕЛЕНА

В община Елена тържествено бе отбелязан националният празник на Република България – Трети март. На площад „Христо Ботев“ в града честването започна с издигане на българското знаме.

Поздравителното си слово кметът на община Елена инж. Дилян Млъзев завърши с това, че държавата ни е била най-силна тогава, когато е била единна и е защитавала своята национална свобода и суверенитет, затова днес трябва да почитаме българското и да помним, че сме потомци на славни възрожденци, както и на тези, дали живота си за свободата на Отечеството.

Отслужен бе молебен за здраве еленчани от йеромонах Георги. Венец пред Паметника на свободата поднесоха кметът инж. Дилян Млъзев и председателят на Общински съвет Елена Стоян Златев. Венци и цветя бяха положени от Музей на Възраждането, Ротари клуб Елена, от Средно училище „Иван Момчилов“, от Начално училище „Иларион Макариополски“ град Елена, от Сдружение „Заедно за Елена“ и родолюбиви граждани.

Честването на 3 март продължи в салона на Народно читалище „Напредък – Елена – 1863“. В празничната програмата взеха участие мажоретна формация към СУ „Иван Момчилов“ с ръководител г-жа Виктория Славчева, учениците от 3 клас към СУ „Иван Момчилов“ с ръководител г-жа Йорданка Грънчарова, както и две момчета, представили се отлично на рецитала в гр. Елена по повод 150 години от Гибелта на Левски – Борис Боянов от 1 клас на Основно училище „Христо Ботев“ в село Беброво и Бирджан Хасанов от Обединено училище „Отец Паисий“ село Майско. От група „Незабравими мелодии“ и хор „Полифония“ към НЧ „Напредък – Елена – 1863“ също поздравиха публиката със своите песни.

Тържествата се пренесоха и в село Раювци, където празникът продължи с богата програма от ансамбъл „Българе“, рецитал на момичетата от танцова формация „Балкандийче“ с ръководител Йорданка Грънчарова и патриотичните изпълнения на група „Епизод“. Край паметника на Вълчан войвода също бяха поднесени венци и цветя.

Тържества по повод Трети март се проведоха на паметни места и в други селища в общината.