ПРОЖЕКЦИЯ НА ФИЛМА „БЛАЖЕНИЯТ“

ПРОЖЕКЦИЯТА НА ФИЛМА „БЛАЖЕНИЯТ“ И СРЕЩАТА С РЕЖИСЬОРА МУ СТАНИМИР ТРИФОНОВ РАЗВЪЛНУВАХА ЕЛЕНСКАТА ПУБЛИКА

На 15 декември 2022 г. в салона на НЧ „Напредък – Елена – 1863“ еленската публика се наслади на тръгналия по кината в началото на годината български филм „Блаженият“, дело на режисьора Станимир Трифонов.

Най-новата продукция на Трифонов е художествен поглед към миналото през призмата на една дълбоко лична история. „Блаженият“ е психологическа любовна драма, иcтopия за 9-гoдишния Бoби, който има дарбата да вижда в бъдещето, за първата му голяма любов, за интересната му среща с бъдещия президент Джон Кенеди, за революционното му откритие – лекарство за най-страшната по онова време болест – туберколозата. Снимките на продукцията стартират през 2018 г. и протичат изцяло в Русе, а благодарение на майсторството на оператора Кирил Проданов филмът ни пренася в няколко епохи.

Режисьорът Станимир Трифонов е с корени от Елена, като от 2003 година е почетен гражданин на града, удостоен със званието за приноса му в областта на киноизкуството. Има дългогодишна кариера като продуцент и режисьор на телевизионни сериали, игрални и документални филми. Носител на международни и национални награди, включително две „Златна роза”, „Златна ракла”, „Сребърен ритон”, завършил е кинорежисура във ВИТИЗ, доцент е по филмова и телевизионна режисура, професор, преподавател..

След края на прожекцията публиката в салона аплодира на крака Трифонов. Последва емоционален разговор с режисьора, който от своя страна сподели колко е щастлив от факта, че има възможност филмът „Блаженият“ да бъде показан именно в читалищния салон в Елена, градът, където е прекарал своето детство и продължава да се връща и до днес. Трифонов пожела на всички за предстоящите празници – здраве и най-вече много любов, в която всъщност е смисълът на всичко.

Филмът „Блаженият“ ще бъде излъчен тази неделя, 18.12.22 г. от 21:00 ч., по Българската национална телевизия.

Галерия