Юлски празник

Юлски празник

И тази година, в разгара на лятото, Община Елена, НЧ „Напредък – Елена – 1863“ и еленското пчеларско дружество организираха празника „Медена седянка по еленски“ и фолклорното надиграване „Да се хванем за ръце и да тропнем ний хорце“, част от което беше годишният концерт на Клуб за автентични народни хора „СамоДиви“.

Този път щандовете на наши и гостуващи пчелари бяха в пространството до Художествената галерия и изобилстваха от различните видове мед, медени сладкиши, козметика на пчелна основа, сувенири.

Десислава Шопова, заместник-кмет „Хуманитарни дейности“, откри събитието, след което обръщение направи Антон Антонов, представител в пчеларското дружество, а отец Александър освети меда и благослови всички присъстващи.

В надиграването участваха фолклорни формации от с. Миндя, с. Присово, гр. Варна, гр. Сливен, с. Бабово, с. Джулюница, с. Поповци и гр. В. Търново. Жаркият ден не им попречи да се раздадат максимално и по този начин да завладеят и зарадват публиката. В една от паузите награда за най-бързо развиващ се млад пчелар от международно изложение в Плевен бе връчена на еленчанина Мартин Христов.

Всички клубове бяха удостоени с грамоти и награди, след което танцьори и зрители се хванаха на пъстро многолюдно хоро.

От 13 до 17 ч. в зала 101 на Общината се проведе научнопрактически семинар по проблемите на съвременното пчеларство и апитерапията.

В по-прохладните часове се проведе детска творческа работилница за оцветяване на керамични фигури, за която дарение направи младото семейство Надежда и Стефан Димитрови в израз на подкрепата си за развитието на пчеларството в Елена.

В истински празник за многобройната публика се превърна годишният концерт на КАНХ „Самодиви“ с ръководител г-жа Траяна Стоянова, с който се сложи един много емоционален финал на празничния ден.

В ретроспективен план чрез слово, танц, песен и инструментал бе направен разказ за 11-годишното съществуване на клуба. От първите стъпки на ръководителката в залата до днес, когато присъстващите се насладиха на изкуство, поднесено от 50 отдадени на магията на фолклора малки и пораснали изпълнители. Прекрасно е, че много деца са сред тях, както е похвален и фактът, че КАНХ „СамоДиви“ е носител на многобройни отличия от участия в страната и чужбина. В изпълнение на песента „На мегданя“ прозвуча кристалното гласче на Йоана Маринова, под съпровода на Ангел Ангелов и Станьо Станев. Кулминация в концерта бе композицията, интерпретираща легенда за самодива, след което на сцената и пред нея затанцуваха всички изпълнители.

Благодарности и поздравления изразиха кметът на община Елена инж. Дилян Млъзев и председателят на НЧ „Напредък – Елена – 1863“ инж. Димитринка Иванова.