„МИГ ОБЩИНИ ЕЛЕНА И...

ТРЕТИ ПРАЗНИК НА СДРУЖЕНИЕ „МИГ ОБЩИНИ ЕЛЕНА И ЗЛАТАРИЦА”

На 24 юни в гр. Златарица и на 25 юни в гр. Елена се проведе Празник на МИГ – събитие, популяризиращо Стратегията за водено от общностите местно развитие и местната идентичност.

В офиса на открито бе представена информация за подхода ЛИДЕР и ВОМР,  дейността на сдружението, сключените към момента договори, предстоящите приеми на проектни предложения за финансиране и дейностите по изпълнение на стратегията.

Богата музикално-артистична програма и демонстрации на характерни за района занаяти съпътстваха празника, който премина с много забавни игри и весели моменти.

Важна част от събитието бе представянето на продукти на производители от територията на МИГ, а именно: „Елена Мес“ ООД, „Би Си Си Хандел“ ООД гр. Елена, „Еленски деликатеси Велев“, Винарска изба с. Марян, „Мезета Трухчевата къща“, „Еленски балканджии“ ЕООД, сиропи и сладка на „Равел 19“ ЕООД.

В община Златарица местни жени се включиха за пореден път в дегустацията с домашно приготвени вкусни специалитети, а НЧ „Развитие – 1885“ бяха приготвили ароматен чай за всички. В града от няколко години на Еньовден се изготвя „Здравен алманах“, в който всеки можеше да напише своя изпитана рецепта, като по този начин се продължи традицията да се допълва ежегодно тази енциклопедия на здравето.

Във връзка с една от идеите, заложени в Стратегията на МИГ – опазването на околната среда и пълноценно използване на природните ресурси, за празника бе проведен конкурс „Цветенца от шишенца, билки от кутийки и всякакви джунджурийки“, сътворени от пластмаса, хартия, метал и всякакви непотребни отпадни материали. Благодарение на сръчните ръце и творчески умове на участниците отпадъците оживяха отново. Първо място бе присъдено на Красимира Николова от с. Сливовица, второ – на Крася Димитрова от гр. Елена и трето – на Кръстина Косеркова от гр. Златарица.

Друга инициатива на „МИГ ОБЩИНИ ЕЛЕНА И ЗЛАТАРИЦА” е уредената в Художествената галерия гр. Елена изложба на картини на Любомир Чакъров, изработени от отпадъчни материали, предоставени от неговия син Борис Чакъров от гр. Златарица. Тя може да бъде разгледана до края на месец юли.

За доброто настроение на Празника на МИГ се погрижиха: мажоретен състав към СУ „Иван Момчилов“ гр. Елена с ръководител Виктория Славчева, детска фолклорна група „Златарче“ с ръководител Атанаска Игнатова, децата от ДГ „Славейче“ гр. Златарица с ръководител Иринка Чолакова, ТС „Балканджийче” гр. Елена с ръководител Йорданка Грънчарова и ТФ „Виктори“ при НЧ „Напредък – Елена – 1863” с ръководител Виктория Славчева,, танцов състав „Балкански ритми“ с ръководител Светлана Петрова, женска фолклорна група „Златаришка китка“ с ръководител Атанаска Игнатова, детска фолклорна група „Златаришки ритми“ с ръководител Димитър Иванов и оркестър „Плам“ гр. Русе.

В пъстрата програма в гр. Елена се включиха още модерен балет „Кадифе“ с ръководител Надя Катрафилова към Център за подкрепа за личностно развитие гр. Елена, Балет „Стар Денс“ към НЧ „Христо Ботев 1908“ гр. Русе, КАНХ „Самодиви“ при НЧ „Напредък – Елена – 1863” – гр. Елена с ръководител Траяна Стоянова и група „Сода Акустик“.

Всички участници и гости направиха празника пъстър, весел и неповторим.