ДА НИ Е ЧЕСТИТ...

ДА НИ Е ЧЕСТИТ СВЕТЛИЯТ ПРАЗНИК 24 МАЙ!

С празнично шествие от АИК „Даскалоливница“ и поднасяне на венци пред паметниците на видни еленски възрожденци започна тържеството в Елена за Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Начело с портретите на славянските първоучители Кирил и Методий, сплетени венци и знамето на СУ „Иван Момчилов“ шествието премина по централната улица на града. В него се включиха кметът инж. Дилян Млъзев, председателят на Общинския съвет Стоян Златев, заместник кметът г-жа Десислава Шопова, директори на училища и детски градини, учители и ученици.

Преди него директорът на СУ „Иван Момчилов“ г-жа Димитринка Кузманова тържествено удостои  с грамоти и сертификати заслужилите ученици от Средното училище. За първи път бяха връчени и стипендии, учредени от Ротари клуб Елена на заслужили ученици. След решение на Педагогическия съвет на Средното училище стипендиите бяха връчени на Илина Димитрова от 11 „а“ клас, Йоана Костадинова 7 „б“ клас и Цветелина Иванова от 6 „а“ клас.

В двора на родната къща на Иларион Макариополски, патрон на Началното училище в града, се проведе традиционното тържество за 24 май, на което се връчва ежегодната награда „Бонка и Иван Кършеви“, учредена от Жана Кършева тяхна дъщеря. Наградата  се е превърнала в символ на успеха в училище. Тази година бе връчена за 18 път от наследниците на Жана Кършева – инж. Дилян Млъзев и Боряна Млъзева. С решение на Педагогическия съвет на Начално училище за отлични учебни резултати и активно участие  в школски  и общински изяви с наградата бяха удостоени Велина Миндизова, Димитър Кънчев, Михаил Бараков и Стефани Йонкова.

След шествието по централната улица на града, официалното тържество на централния площад започна с вдигане на националното знаме и поздравление от кмета на общината за най-българския празник.

„Днес във всяко родно кътче на страната ще прозвучи гордо и достолепно българският училищен химн „Върви, народе възродени..“, чийто слова преди 130 години сътвори големият български писател и наш достоен съгражданин Стоян Михайловски.

Позволете ми в този светъл празник на духовността и просвещението да изразя признателност и благодарност към всички Вас – учители, просветни и културни дейци, които работите за образованието и възпитанието на нашите деца, за обогатяването на историята и традициите ни.„ – каза в словото си кметът Млъзев.

С благодарствени думи към своите учители от името на випуск 2022 г. на СУ „Иван Момчилов“ се обърна зрелостникът Ралица Русева. Децата на Елена с песни и танци поздравиха събралите се еленчани и гости на площад „Христо Ботев“.

Празничната програма продължава в  18:00 часа с поднасяне на цветя пред паметника на Стоян Михайловски, както и с вечер за удостояване на Иван Станков  с литературна награда „Почетен знак „Стоян Михайловски“ в зала 101 на общинска администрация.