21 МАЙ

ГРАД ЕЛЕНА ОТБЕЛЯЗА СВОЯ ПРАЗНИК

Възрожденска Елена тържествено отбеляза своя празник – 21 май – Ден на Светите равноапостоли Константин и Елена.

По традиция денят започна със света литургия, отслужена от негово Високопреосвещенство Великотърновският митрополит Григорий в църквата „Успение на Пресвета Богородица“.

Тържественият камбанен звън на Часовниковата кула оповести началото на празничните чествания в двора на комплекс „Даскалоливница“. Те започнаха с ритуал по вдигане знамената на Република България, Европейския съюз и град Елена. Празнично слово към еленчани и гости произнесе кметът инж. Дилян Млъзев. В него той отбеляза нуждата да бъдем единни и сплотени и пожела на всички да бъдат здрави и щастливи, да се подкрепят взаимно и да не забравят вярата в доброто.

Официални гости на празника бяха депутати, кметове на общини, председатели на общински съвети, общински съветници, почетни граждани на град Елена, ръководители на териториални звена, на общински дружества, фирми и обществени организации. Приветствия отправиха народните представители д-р Костадин Ангелов и Цвета Галунова, както и заместник областният управител г-жа Соня Будева. В двора на музейния комплекс Митрополит Григорий отслужи молебен за здраве и благоденствие на елечани.


Неизменна част от тържеството бе обявяването и награждаването на личности с принос в областта на обществения, стопанския и духовния живот на града и общината. Председателят на ОбС Стоян Златев прочете решението за удостояване посмъртно със званието „Почетен гражданин на град Елена“ на Костадин Димитров. Най-високото отличие на общината се присъжда на дългогодишния председател и един от основателите на „Местен съвет по туризъм – Елена“ – за безспорен принос в развитието на туризма и популяризирането на общината като познаваема и предпочитана дестинация. Наградата получи неговият внук. С едностранен плакет за заслуги във спортното възпитание и успехи на множество млади еленчани бе отличен – Недялко  Петров, председател на Спортен клуб по борба „Дан Колов“. Официалната част завърши с поздрав от песни и танци в изпълнение на ученици от училище „Иван Момчилов“.

На градския площад през целия ден за децата имаше пъстра и богата програма, включваща най-различни интересни и разнообразни занимания от пътуващия фестивал „Лятно театро“, както и сладка почерпка и игри за най-малките.

Песните на народния певец Христо Косашки пък създадоха настроение за празнуващите. Официалният коктейл се състоя в най-новия туристически обект за Елена – Художествената галерия. През целия ден пред туристическия център посетителите можеха да се насладят на интерактивната изложба с разширена реалност „Дигитално мастило“.


Стендъп комеди шоу „Образцов дом“ с Димитър Иванов – Капитана развесели публиката преди прекрасния концерт на Трио „Вива“ и Илия Луков с танцова формация „Мездра“.

С тържествена заря бе даден и финалът програмата в  град Елена, но еленчани отнесоха празничното настроение по домовете си, където продължиха да празнуват до среднощ.