ПОЗДРАВЛЕНИЕ НА КМЕТА

ПОЗДРАВЛЕНИЕ НА КМЕТА НА ОБЩИНА ЕЛЕНА ПО СЛУЧАЙ ТРЕТИ МАРТ, НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ,

Поздравявам Ви с националния ни празник 3 март. Това е една скъпа дата за всички нас, защото на този ден преди 144 години България възкръсва за нов живот след векове политическа и духовна зависимост.

Празникът е повод отново да преоткриваме и преосмисляме свободата като ценност, да не забравяме, че българският народ притежава борбен дух и силна вяра, благодарение на които е устоявал на превратностите на времето.


На трети март се прекланяме пред великия подвиг на всички знайни и незнайни герои –  наши и братски, които със своята саможертва строшиха оковите на робството, за да изгрее бленуваната независимост. Свободата не ни е дадена даром, в това няма никакво съмнение, защото точно преди 260 години един скромен монах запалва „най-първата искра в народната свяст“ със своята малка историйка. Малка по обем, но огромна по съдържание, защото припомня величието на едно отминало време и призовава към ново самосъзнание клетия българин, привикнал с хомота на игото. Делото му продължават достойните революционери, четници, въстаници, опълченци, будители и техните последователи, посветили живота си за свободна България. Ние, еленчани, си припомняме в този ден и заслугата на плеядата наши видни възрожденци, както и подвига на участници в боевете преди 145 години край Марян и Елена редом до руските воини и опълченците.


Днес светът е различен – всички ставаме свидетели на истинска война, която се води между два братски народа. Трудно е да повярваме, че преди два дни, когато по стар български обичай си закичвахме мартенички за здраве, е имало хора, сред тях и деца, облени в кръв, губещи своя живот. Не можем да приемем спокойно, че стотици хиляди са вече жените и децата, търсещи подслон и сигурност далеч от роден дом и близки.


Истината е, че  3 март 2022 година е белязан от война. Повече от всякога имаме нужда да бъдем единни и мъдри, да защитаваме интересите на България, но и да не забравяме грижата за ближния. От уроци по хуманизъм имат нужда най-вече децата и младите хора, а това ще стане с доброволческите инициативи, които вече текат в цялата страна, в община Елена включително. Сигурен съм, че ще покажем солидарност със страдащите и за пореден път ще докажем, че чуждата болка е и наша.


В края на словото си позволете да изразя моята, а сигурен съм, и вашата искрена надежда, че разумът ще надделее и много скоро облаците на това престъпление срещу хуманността ще се разсеят.