МАРШРУТИ ЗА ПЛАНИНСКО КОЛОЕЗДЕНЕ

АТРАКТИВНИ МАРШРУТИ ЗА ПЛАНИНСКО КОЛОЕЗДЕНЕ ЩЕ ПРИВЛИЧАТ В ОБЩИНА ЕЛЕНА

В последните години все по-голям е интересът на хората, които искат да разнообразят своето пътуване с различни допълнителни дейности. Увеличава се и броят на младите, които практикуват активно и са любители на велотуризма у нас.

В тази връзка Община Елена поема инициатива да популяризира една по-нестандартна форма на туризма у нас – планинското колоездене. През 2022 г. ще бъдат разработени няколко маршрута, подходящи за такъв тип спорт. Ще бъде дадена подробна информация, както и предоставени по-добри условия за каране в Еленския Балкан.

Като първа стъпка, до края на годината, по възложение на Oбщината, някои от най-живописните места, подходящи за планински велотуризъм, ще бъдат проучени и подробно описани в най-популярния български сайт за планинско колоездене – MTB-BG.com. Там любителите на маунтин байка, от начинаещи до напреднали, ще могат лесно да намерят подходящи маршрути за каране около град Елена, които ще бъдат описани и категоризирани по географски признак, физическо натоварване и техническа трудност. Те ще бъдат съпроводени от богат снимков материал, ще има и възможност за сваляне на GPS следи за бърза и лесна навигация.

По този повод Любомир Ботушаров, който е създател и основен автор в MTB-BG.com с 20-годишен опит в разработването и описването на планински веломаршрути, сподели: „Очаквам с нетърпение каранията около гр. Елена, защото винаги съм знаел, че той има какво да предложи на планинските колоездачи, но досега все не ми е оставало време да посетя това красиво и интересно кътче от България. Сигурен съм, че не съм единствен в това отношение, и се надявам, че маршрутите, които ще проучим и опишем, ще доведат още много запалени велосипедисти в Еленския Балкан и ще увеличат популярността му.“


Еленският Балкан несъмнено е подходяща дестинация за развитието на планинското колоездене. На територията ни има възможности за отлични маршрути и се радваме, че те ще бъдат професионално разработени и описани. Те ще допринесат за обогатяването на туристическия продукт като допълнителна атракция, а също така и ще привлекат към гр. Елена почитателите на планинското колоездене, както и любителите на природата като цяло.

Снимки: Любомир Ботушаров.