Общините – ключов фактор в развитието на електронното управление

КМЕТЪТ ИНЖ. ДИЛЯН МЛЪЗЕВ Е МОДЕРАТОР НА ЕДНА ОТ СЕСИИТЕ НА 21-ТА НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ ПО Е-УПРАВЛЕНИЕ

“Темата за електронното управление е доста стара и претърпя доста развитие в годините. Факт е, че сме на 21-вата вече конференция“, каза пред Българското национално радио тази сутрин инж. Дилян Млъзев, кмет на Елена и модератор на един от дискусионните панели в конференция “Ефективно и сигурно електронно управление“, която се провежда днес в столицата, организирана от Националното сдружение на общините в Република България.

“Аз си спомням и първата конференция за електронно управление. Прави чест на организаторите за постоянството и за упоритостта, с която се дискутира всяка година и се организира, защото, ако сега едва ли някой се съмнява в необратимостта на процесите на въвеждане на електронни услуги, то имаше времена, в които имаше доста скептици, които задаваха въпроса – трябва ли ни и нужно ли ни е електронно управление“, посочи още той в интервю за предаването “Преди всички“ по програма “Хоризонт“.

Темповете на въвеждане на e-управление

“През последните години темповете (на въвеждане на електронно управление – б.р.) отбелязаха ръст. Факт е, че имаме вече определени решения, които наистина работят и те се внедрени в много от общините. Това е най-вече благодарение на политическата воля, която е на лице и със създаването на Държавната агенция по електронно управление“, посочи още Млъзев.

За съпротивата отвътре

“Всяко ново нещо плаши администраторите, но аз съм IT инженер и мога да кажа, че тогава, когато има от една страна воля и нещата се случат по начин, който действително дава ползи, много бързо се привиква“, каза още кметът на община Елена и допълни:

“Но има един друг проблем, особено в малките администрации е много сериозен. Това е фактът, че малките администрации трудно привличат добри специалисти, които да изпълняват задачите в тази област. И от друга страна междурегистровият обмен, струпването на повече данни и отварянето на регистрите и възможност за обмен между администрациите, изисква повече усилия в посока информационна сигурност“.

Общините – ключов фактор в развитието на електронното управление