Актуална информация


10 причини да посетиш Eлена

Община Елена е третата по брой населени места община в България, като град е само общинският център. Това благоприятства развитието на селския туризъм. Вкусен местен месен деликатес е в основата на развитието и на кулинарния туризъм. Рекламата „от уста на уста“, богатите природни ресурси и история, превръщат Елена в привлекателна туристическа дестинация, добре позната и търсена на вътрешния пазар. Елена отстои на приблизително еднакво разстояние от София и Варна /около 250 км/, а фактът, че Твърдица – Елена е най - прякото разстояние от южна до северна България я правят предпочитана и за гости от градовете Пловдив, Гурково, Казанлък, Стара Загора и др.

Ако случайно си мислите, какво има толкова специално в Елена, ето най-важните 10 причини да посетите нашия град:

1. Климат
Елена е разположена в котловина, благодарение на което се радва на топло лято и снежна зима. Най-студеното време през годината, обикновено е от месец декември до месец март, когато средната температура варира между 0 и 5 ° C. Лятото започва в началото на май и продължава до началото на октомври. Температурите през лятото обикновено варират между 25 C и 35 градуса C, като най-приятните месеци да отидете на „плаж“ и се „топнете“ в река или водопад са юли и август. През зимата пак тук можете да покарате ски. Климатът тук е много благоприятен за лечение на астма и други белодробни заболявания.

2. Разнообразие от бази за настаняване

Омръзнал ви е луксът на големите хотелски комплекси и търсите да се завърнете назад към природата. Или пък не – обичате и си харесвате традиционния лукс. В Елена имате възможността да избирате измежду двете опции - богат избор от стилни хотелски комплекси или къщи за гости, в които сами да сте си домакини. Черешката на тортата е сламена къща на брега на езеро.

3. История
Елена е селище, възникнало в края на XIV в. Първите писмени сведения са от 1430 и 1450 г. В периода на Възраждането селището изживява своя най – голям икономически и културен разцвет и се превръща в занаятчийски и търговски център.

4. Културен живот и празници
В Елена се организират множество концерти,фестивали и празници. Емблематични за града и региона са: 21 май -Празник на град Елена – Свеи равноапостоли Константин и Елена, Празника на Еленския бут, провеждан ежегодно в последния съботен ден на месец октомври. Къде другаде, ако не тук ще вкусите месния деликатес и ще си отнесете „едно бутче“ за спомен? Запомнящ се празник е и сладката Медена седянка по Еленски – посветена на меда. Между празниците се организират и културни събития с участието на фолклор, музика, балет, театрални постановки, изложби.

5. Вино и кухня
Елена, и по- конкретно Бутикова винарска изба Марян, е известна с доброто качество на виното, което произвежда. Вината и са не само пивки, но и в имената на всяко от тях е вплетена частица от българската история. Избата предлага дегустация на продуктите си, представена по интересен и запомнящ се начин – „в компанията на прочутите Еленски мезета“.
Организират се фестивали, посветени на различни вкусотии, които са едно интересно преживяване и докосване до непознати кулинарни традиции – Празник на Еленския бут, Медена седянка по Еленски. В Елена гостоприемно ще ви посрещнат традиционни български ресторанти, където може да се насладите на местната кухня.

6. Гостоприемство на местните хора
Еленчани са изключително гостоприемни. Ще бъдете посрещнати по стар български обичай с питка и сол и приветствани с вкусни местни ястия и вина.

7. Архитектура
Нищо не говори по – добре за стопанския и културен разцвет на Възрожденска Елена така, както нейната открита и представителна архитектура. Градът, а и околните села, са съхранили значителна част от това наследство – близо 600 сгради, от които 7 са с национално значение.
Не пропускайте да видите: Архитектурно – исторически комплекс „Даскалоливницата“, който включва 7 архитектурни образци от периода на Възраждането. Името си получава от първот училище за подготовка на педагогически кадри – еленската Даскалоливница /1843/. В центъра на града се намира родната къща на бореца за църковна независимост Иларион Макариополски и на поета – сатирик Стоян Михайловски. Това е най – старата жилищна застройка в Елена, построена през 1710 г.

8. Да стъпиш „на зелено“

Най – хубавото в Елена е, че тук можеш „да стъпиш на зелено“. А именно запазена и съхранена природа, подходяща за пикник или за разходки. Било в самия град или в околните махалички и селца. В бистрите води на реките се въди балканска и дъгова пъстърва, а в язвир Йовквци и микроязовирите – толстолоб, шаран, бяла риба. Опитни планински водачи ще ви предложат разходка по пешеходни и вело маршрути в Еленския балкан.

9. Възможности за пазаруване
В Елена няма да намерите хипермаркети и модерни търговски центрове, но пък ще имате възможността да „пристъпите“ назад в миналото, отбивайки се в някое от магазинчетата за ръчно изработени сувенири или посещавайки традиционния местен пазар  на открито, на който се предлагат екологично чисти плодове и зеленчуци - домашно производство и други „еленски“ вкусотии, както и местния „битак“.

10. Добро съотношение „цена-качество”
Накрая, но не на последно място трябва да отбележим, че цените, които ще платите в Елена са изключително изгодни по отношение на качеството на предлаганите услуги. Нощувките тук са на „половин цена“, а местната кухня е изключително вкусна и на достъпни цени.


Това са основните 10 причини да посетите Елена, но със сигурност не са единствените. Не се колебайте и започнете да планирате своето пътуване!
Очакваме да бъдем ваши домакини!


ЛАГЕРИ ЗА ДЕЦА В ЕЛЕНСКИЯ БАЛКАН

   Еленският балкан е иделното място за детски лагери!
   Тук децата ви ще бъдат сред чиста природа, ще се запознаят с културно-историческото наследство на град Елена, ще опитат собственоръчно еленските занаяти, ще учат чужди езици и най-вече- ще се забавляват!
  
   Ето и предложенията за лагери в Еленския балкан, където има предварително обявени дати за записване:


http://lager.kandaferi.com/

http://yovchevatakashta.com/

http://www.villyland.com/

http://www.bungalows-lucky.eu/

http://www.balkanskiray.com/


Галерия лагери за деца в Еленския балкан:
Списък на сайтове за безплатна регистрация на места за настаняване

 1. www.vila.bg
 2. www.bgmarshruti.com
 3. www.bulgariainside.com
 4. www.bgrooms.com
 5. www.bulgarian-mountains.com
 6. www.bulrest.com
 7. www.dir.pochivki.biz
 8. www.hoteliinfo.com
 9. www.hoteli-vili.com
 10. www.hoteli.ltd.bg
 11. www.myplanet.bg
 12. www.planina.bg
 13. www.pochivka.bg
 14. www.pochivka.com
 15. www.reklamator.com
 16. www.rent .bg
 17. www.rest.bg
 18. www.tbox7.com
 19. www.travel.bg
 20. www.travelguide.bg
 21. www.bezplatno.net
 22. www.bgvacancia.com
 23. www.vili.bg
 24. www.bgpochivka.eu
 25. www.villa359.com
 26. www.namerihotel.com
 27. www.bghotels.guide-bulgaria.com
 28. www.balkandjii.com
 29. www.adportal.bg
 30. www.m.bulrest.com
 31. www.rooms.bg
 32. www.biznes-bulgaria.com
 33. www.bungala.bg
 34. www.topimot.com
 35. www.imotibg.com
 36. www.goldenpages.bg
 37. www.vilibg.net
 38. www.tourism-hotels-bulgaria.com
 39. www.hotelibg.net
 40. www.hotelsbg.org
 41. www.elenskibalkan.start.bg
 42. www.pochivkavbg.com
 43. www.naplanina.com

Безплатни сайтове, които предлагат и възможност за ВИП обяви:

 1. www.bgglobe.net
 2. www.bghotelite.com
 3. www.bultourism.com
 4. www.elenahoteli.com
 5. www.elena.hoteli.iop.bg
 6. www.hotel359.com
 7. www.house359.com
 8. www.nahotel.net
 9. www.selo359.com
 10. www.ski359.com
 11. www.visit.bg
 12. www.villa359.com
Списъкът не е напълно изчерпателен!Публично представяне на Наръчник за работата на туристическите информационни центрове в България


IMG 9628   П
редставянето на Наръчника за работата на туристическите информационни центрове в България се състоя на 25-ти април в град Велико Търново. Той е разработен по проект "Създаване на мрежа от туристически информационни центрове, функционираща въз основа на единни стандарти" на Министерството на икономиката и енегретиката.
   Идеята на този проект е да бъде създадена мрежа от туристически центрове (обвързани в единна ситема), които да помагат за популяризирането на България, а не само дестинацията, която представляват. Туристическите центрове могат да кандидатстват за сертификация, но преди това трябва да изпълнят серия от изисквания, подробно описани в наръчника. Екипът на проекта се надява всички тези предложения да излязат на яве под формата на нормативна рамка, описваща дейността на Туристическите информационни центрове и самата мрежа.
   На срещата участваха двама представители от Община Елена- Кристина Василева и Евдокия Уколова. Бяха обсъдени и други наболели теми в сферата на туризма- лисата на Министерство или Агенция по туризма, обучението на кадрите, чуждестранният опит и т.н.
_________________________________________________________________________________________
 
  Участие на Община Елена и Туристически информационен център на B2B Cross Tour 2014 в град Русе

IMG 1361   И тази година на 24-ти април Туристическият информационен център участва в събитието B2b Cross Tour 2014, организирано от Бизнес център за малки и средни предприятия в град Русе. Идеята на събитието е да срещне "очи в очи" заинтересованите бизнеси. Първоначално се прави профил на организацията, която се представлява, а после се избира с кои други бизнеси искаш да се срещнеш. Изготвеният график представлява 30-минутни срещи (по-долу може да бъде видян графика на Туристическият информационен център).
   Нашата цел тази година беше да се срещнем с възможно най-много потенциани партньори от Румъния, както и представители на големите хотели във Велико Търново, да обменим опит с колеги от други туристически центрове и музеи.

Линк към сайта на събитието

grafik Cross tour 2014
___________________________________________________________

TRAVEL ACADEMY #2

    Кристина Василева беше представител на Община Елена на второто издание на Travel academy, което се проведе в гр. Правец на 27-ми и 28-ми март. В двудневната програма бяха включени лекции на специалисти в сферата на интернет, пречупено през призмата на туризма. В една от лекциите беше разгледан и анализиран новият туристически сайт на Елена www.visit.elena.bg. „Лекциите бяха изключително интересни и полезни за мен, като човек, занимаващ се с популяризирането на туризма в Еленския балкан. Дано успеем да приложим поне малка част от тях. Надявам се да успеем да организираме и подобно събитие на което да присъстват и еленските хотелиери и представители на бизнеса, защото всички имаме какво да учим в тзи сфера.“, каза Кристина Василева след самото събитие.

Линк към сайта на събитието

Община Елена

Календар

« октомври 2021 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

ВРЕМЕТО СЕГА