Еленска сливова

 
   Ракията е силно алкохолно питие, приготвяно на Балканите. Думата ракия е навлязла в българския език посредством турската дума ракъ (raki). Приготвянето на „огнената” напитка се отличава с различия в технологията на производство в различните краища на страната.
erakia   За региона на Елена, характерна е сливовата ракия. Това се обяснява от една страна с подходящите за отглеждането на сини сливи климат и почви, и от друга с традициите, останали от близкото минало. По време на социализма близо до мотополигона „в края на града” имаше огромно опитно поле със сливови насаждения. Днес, еленската сливова ракия е плод на усилията на „старите” еленчани да запазят добре познатия вкус от близкото минало, познат и търсен в цялата страна. Бутилирано, еленска сливова ракия се произвежда от "Винпром Лясковец", както за нуждите на търговската мрежа, така и за задоволяване търсенето и при реализацията на местния туристически продукт или казано по – простичко „Някак си не върви да се седне в еленска механа и да не се опита прочутият еленски бут, а какво е мезе без подходяща ракия?”.
   Еленската сливова ракия се приготвя от хубави и добре узрели сливи. Опадалите сливи се обират от земята, като се избира само здравия плод, а останалия по дървото плод директно от него. За да се свари ракия от даден изходен материал трябва да протече ферментация, при която захарта се преобразува в IMG 6700алкохол т.е. сливите шупват. При ферментацията се образува пяна, която излиза на повърхността. Количеството на кашата (джибрите) е много важно. Колкото съдa, в който става ферментацията е по – голям, толкова качеството и количеството на готовия продукт са по - добри. Ферментацията на сливовата каша трае обикновено 10–14 дни, след което може да се вари ракията. За да „превтасат” по – бързо сливите някои еленчани исипват в каците по няколко менци с гореща вода. От един казан ракията се изварява за средно около 5 – 6 часа. Обичайно едно домакинство вари между 13 – 15 литра хубава, силна сливова ракия (40 – 45 градуса) за собствена консумация. В случай, че домашната сливова ракия се предлага и на туристи, количествата са значително по – големи. След преварката еленската сливова отлежава в дъбови бурета.
   През лятото еленската сливова ракия, предлагана в механите, се сервира студена в специално предварително охладени за целта стъклени чаши. През зимата пък сливовата ракия се сервира „греяна”. Технологията е проста, а ракията става сладка и много пивка. Студена сливова ракия се сипва в подготвено за целта джезве, към нея се добавя супена лъжица захар и се чака сместта да заври. Още щом кипне, ракията се маха от „огъня”, защото заедно с парата излита и алкохолът.
  
   Заповядайте, елате ни на гости в Елена, а ние ще ви посрещнем, разведем и разбира се – почерпим с еленска сливова ракия!

Община Елена

Календар

« август 2020 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

ВРЕМЕТО СЕГА