Пчелни продукти от Еленския балкан

DSC 5700   Един от местните специалитети на Еленския балкан е пчелния мед. Екологичен или още т.нар. биологичен мед гостите могат да закупят от почти всеки магазин в град Елена.
   В град Елена е учредено първото пчеларско дружество за биологично пчеларство „Пчела” в страната. Дружество е наследник на традициите на онези пчелари, тръгнали още през 1902 г. с любов и грижа да провеждат професионално пчеларство в райони с богата медоносна растителност. От издирените документи и факсимилета са открити имената на известни пчелари – учредители и протокол от 1902 г. Съвременните еленски пчелари се гордеят и продължават тази традиция. По този повод през 2002 г. е проведено честване „100 години от създаването на пчеларско дружество – Пчела”. През 2012 г. се отбелязаха 110 г. от създаването на дружеството. На честването присъства и евродепутат, отговарящ за сектор „Пчеларство” в Европейския съюз – г-ца Мария Неделчева Габриел.

   Еленския балкан е богат на пчелини, а предлаганите продукти варират в много широк диапазон – от биологичен пчелен мед до пчелен цветен прашец.

logo2   На 27 юли 2014 г. беше организиран първият Празник на еленскя мед "МЕДЕН СЕДЯНКА ПО ЕЛЕНСКИ". В него взеха участие производители от Еленския балкан и други балкански региони, производители на продукти съдържащи плелни продукти. На живо бе показано как се центрофугира мед, а гостите лично можеха да участват в сенсориален анализ. В детския кът децата рисуваха и майторяха всякакви интересни неща свързани с пчеличките. Цветното настроение се допълваше от пчеличката "Мая" и богатата програма на изпълнители от град Елена и такива от цялата страна. За производителите беше организиран семинар на тема "Био пчеларство". Община Елена се надява празникът да стане традиция и през 2015 г. да има още повече забавления и посетители.