Арония, сок и вино от Арония

Aronia melanocarpa      
   БИО продуктът АРОНИЯ

   Употреба на плодовете: Плодовете на аронията са отлична суровина за преработвателната промишленост. През последните години в България има засилено търсене  за преработка в сиропи, за замрaзяване, за включване във вина и високоалкохолни напитки и като съставка на различни билкови напитки. При домашни условия се приготвят компоти, нектари, вина, сладка, ликьори, сушени плодове.
   Действието на плодовете е незаменимо, защото освен високото съдържание на витамини, минерали и микроелементи, аронията се характеризира с най-високо съдържание на антиоксиданти и най-висок антиоксидантен капацитет. Поради тези й качества, аронията се използва за профилактика на хипертония, артеросклероза, капиляротоксикоза, бъбречни възпаления, засилване на имунната система, изчистване на организма от токсини и последствията от лъче и химеотерапия, заболявания  на щитовидната жлеза.
                                                                                     Автор: Радослав Великов

   ВИНО ОТ  АРОНИЯ

   В много от древните цивилизации най-изявените лечители са сравнявали ползата от виното с могъществото на боговете и то е било важно целебно средство в тяхната практика. Благотворното влияние на червеното вино се дължи най-вече на високото съдържание на полифенолни съединения (танинови съдържания и пигменти - биофлавоноиди: антоциани, флавони, катехини) с общо наименование витамин Р. Те притежават най-силен антиоксидантен и общоукрепващ ефект върху целия организъм в сравнение с останалите витамини и нямат изкуствен заместител! Още през 60-те години на миналия век руските научни среди поставят аронията на първо място сред поливитаминозните плодове с доказани лечебни свойства. Плодът на аронията съдържа пет пъти повече полифенолни съединения от гроздето.
bottles   Родината на аронията е Северна Америка и представлява храст, достигащ 2 и половина метра височина, който ражда плодове, приличащи на нашия глог. Идва в Европа през 1850 година, внасят я първо в Германия. От Германия аронията навлиза в Русия през ХХ век. В началото тя е отглеждана повече за декорация, защото е красив храст, с хубави листа и цветове. По-късно се оказва, че освен красотата си е едно вкусно и с целебни свойства растение. През втората половина на ХХ век, около 1975-1976 година аронията пристига от Русия и в България.
   Десет години след засаждането на първите храсти арония в опитната му станция в Елена докторът на биологичните науки Милко Моллов може да се похвали вече и с вино от това екзотично растение. Докторът на биологичните науки откри в родния си град първата ин витро лаборатория за производство на растения.
   Първите му опити в производството на вино от арония, са при домашни условия, направил около 100 л вино, което раздавал на клиенти по чашка-две, на приятели по каничка. Всички го харесвали и това го окуражило да пробва с по-големи количества. Тъй като за подобно производство нямал условия вкъщи, решава да закара част от годишната реколта във винарната в Лясковец. Нискоалкохолната напитка запазва всички качества на аронията, най-вече високата антиоксидантна активност. Съхранени са ароматът и лечебните свойства на плода. За разлика от другите червени вина арониевото не вдига кръвното налягане, може да се пие и от диабетици. Неповторимият нежен танинов вкус изглежда допада на дамите.

Източник: http://plantsmollov.com/ , http://www.donnaaronia.com/pages/history

Производител: Милко Моллов
доктор на биологичните науки
град Елена
тел: 0888 460282
web: http://plantsmollov.com/
ПРОИЗВОДИТЕЛ НА АРОНИЯ, ВИНО ОТ АРОНИЯ, СТЕВИЯ, ГОДЖИ БЕРИ, КЪПИНИ, ТАЙБЕРИ и РАЗСАД ЗА ТЯХ


   СОК ОТ АРОНИЯ 
IMG 6249  Поради ценните си тонизиращи, антисептични, противо алергични и антирадиационни свойства плодовете на аронията влизат в състава на космическата храна. Вследствие на високото му съдържание на флавоноиди (големи количества от тях се намират в гроздето и червените вина) сокът от арония упражнява т. нар. френски парадокс (въпреки постоянната употреба на преработени мазнини процентът на сърдечно - съдовите заболявания сред населението е сравнително нисък).
   Освен като храна сокът от арония се използват за укрепване на съединителната тъкан и пази от кръвоизливи в мозъка и сърцето. Той е безценно средство не само за профилактика, но и за рехабилитация след мозъчен инсулт, сърдечен инфаркт и други болести на сърдечно - съдовата система. Използва се за лекуване на отоци със съдов произход, кръвотечения в стомаха и дванадесетопръстника. Сокът от арония изчиства лошия холестерол, извежда извън организма свободните радикали (а именно те, натрупвайки се ни разболяват), подпомага освобождаването на човешкия организъм от радиоактивни вещества и от йони на тежки метали. На един прием обаче не бива да се употребява повече от 50 мл чист сок, за да се избегне реакцията на Херксхаймер (бързо отделяне на големи количества токсини, понякога придружено от гадене и стомашно разстройство). Сокът от арония може да се комбинира с други плодови сокове.
    100% сок от БИО арония от Еленския балкан се предлага в две разфасовки от 285 мл и от 750 мл.

Производител: Радосав ВеликовIMG 6206
инженер- агроном "Лозарство-градинарство", "Растителна защита и торене"
град Елена
тел: 0886 330999, 06151 2059
e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
ПРОИЗВОДИТЕЛ НА АРОНИЯ- ПРЕСНИ И СУШЕНИ ПЛОДОВЕ- БИОЛОГИЧНО ПРОИЗВОДСТВО; СОК ОТ АРОНИЯ; ДРУГИ БИО ПРОДУКТИ


  Плодове арония, сок и вино от арония можете да закупите във всички специализирани и по-големи хранителни магазин в град Елена.


Picture 344

Община Елена

Календар

« август 2020 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

ВРЕМЕТО СЕГА