Еленски бут

   IMG 6848
   Еленски бут е месен деликатес - солен и сушен свински бут, приготвян само в района на град Елена. Месото на еленския бут има уникален и специфичен вкус и може да се съхрани в продължение на няколко години. Приготвя се в условията на специфичните климатични особености на Еленския балкан. Технологията на приготвянето не е сложна и не съдържа особени тайни. След като се заколи прасето, то се опърля и изстъргва, докато се премахне всичката четина. Отделят се бутовете и плешките от животното(предните и задните крака). Точното оформяне е според желанието на стопанина и майсторлъка на касапина. След това двата бута и двете плешки се осоляват много добре и се постават на дъното на "постав" - специална бъчва за съхранението им. В солта те престояват около 40-45 дни. След това осоленото месо се изважда и оставя да съхне.

   Технологиите на съхранение са различни. В миналото бутовете са поставяни в добре претъпкано царевично брашно или покривани с филм от варно мляко. Използват се и специално ушити за целта торби от тензух или поставяне в дървени контейнери с гъсти мрежи вместо стени ("мухарници"), като правило поставени на проветриво място, където чистият планински въздух да довърши работата по изсушаването и консервирането.

   Традициите в приготвянето и съхранението на еленския бут са предимно семейни, а не регионални, и дори в няколко съседни къщи от една улица могат да се срещнат сериозни "технологични" разлики.
   Но е гарантирано, че този „деликатес” е много вкусен.

  Eжегодни, в края на месец Октомври еленчани организират и Празник на еленския бут- едно събитие с много емоции- фолклорна програма, състезания, игри и възстановки.

   Еленски бут може да намерите във всички големи хранителни магазини в град Елена, както и да опитате във всички еленски механи и ресторанти.

   Да ви е сладко, или по-точно солено... е, както и да е, поливайте с червено винце или пенлива бира, в зависимост от сезона!
Производител: Еленски Деликатеси Велев
                       Тел.: 0888 77 44 47
                       e- mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.                                                                  

Община Елена

Календар

« август 2020 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

ВРЕМЕТО СЕГА