От 11 до 15 септември се провежда традиционната седмица на пожарната безопасност


       РАЙОННА СЛУЖБА „ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО“ В ЕЛЕНА 
обслужва териториите на общините Елена и Златарица. За осъществяването на дейността си разполагаме с обновени по линия на европейските програми пожарни автомобили – два „среден тип“, съответно IVECO EVROUDRGO и РЕНО, съоръжения с цистерни за вода с вместимост по 3000 литра, и един „лек тип“ IVECO DAILY, съоръжен с цистрена за вода с вместимост 1000 литра. Посочените вместимости на цистерните за вода показват, че водата в пожарния автомобил се използва за първоначалното гасене на пожара. Неправилно се смята от хората, че пожарните автомобили са без вода – това просто няма как да се случи.             
       Стигайки на мястото на пожара след първоначалните действия, е необходимо да се водоснабдим от уличните пожарни хидранти на водопроводната мрежа в населените места.
       Екипът от службата се отзовава и при различни бедствени ситуации. За изсмукване на вода при наводнения разполагаме с пет моторни помпи.     
       Налични са още: моторни триони и кастрачки, най-често използващи се за отстраняване на надвиснали клони и паднали дървета върху пътните платна; моторни осветителни системи мачтов тип с автономно захранване – за осветяване на зоната около произшествието; моторен хидравличен инструмент за спасителна дейност – за разрязване на МПС при катастрофи.
       Освен реагирането при възникнали пожари и бедствени ситуации, друга основна дейност на Районната служба е повишаването на противопожарната култура на населението. Регулярно подготвяме информационни материали за противопожарните мерки по време на есенно-зимния отоплителен сезон, жътвената кампания и летния пожароопасен сезон. Тренираме учениците от младежките противопожарни отряди  „Млад огнеборец“ към СУ „Иван Момчилов“ в гр. Елена и  СУ „Св.св. Кирил и Методий“ в гр. Златарица. През лятната ваканция извършихме и обучение на децата от детска лятна академия в селата Майско, Константин, Каменари и Беброво. Извършихме и обучение на доброволците от новорегистрираните доброволни формирования за защита при бедствия в общините Елена и Златарица.
        В съвременните условия има много възможности да се запознаем с основните правила за нашата безопасност. Такава възможност предоставя и свободно разпространяваното в интернет електронно издание на списанието „SOS 112“. Нека бъдем информирани, за да предотвратим нежелани инциденти.
       Ако все пак възникне произшествие, не се колебайте и веднага позвънете на телефон 112.
       инж. Цветан ПЕНЧЕВ
      началник на РС ПБЗН Елена


P

Община Елена

Календар

« юли 2018 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

ВРЕМЕТО СЕГА