НА 21 МАЙ ВЪЗРОЖДЕНСКА ЕЛЕНА ПРАЗНУВА

Един от най-хубавите празници в историята на нашия град е 21 май – Ден на Светите равноапостоли Константин и Елена. Той е обявен за ден на града през 1990 г. и ако тогава скептиците са били повече от ентусиастите Елена да има свой празник, то днес улиците, площадът и най-вече дворът на Даскалоливницата, където по традиция е тържествената церемония, отново се изпълниха с народ.

   Празника на еленчани уважиха народните представители в 44-то Народно събрание Весела Лечева, Валентин Ламбев, Явор Божанков и Милен Михов, областният управител проф. д-р Любомира Попова и нейните  заместници инж. Детелина Борисова и Ивета Кабакчиева, генералният консул на Русия в Русе Андрей Громов, кметът на италианския град Турси Салваторе Козма, кметове и председатели на Общински съвети от близки и далечни градове, почетни граждани на Елена, общински съветници.

   Поздравителни адреси за празника на града изпратиха президентът на Република България Румен Радев, председателят на Народното събрание  Цвета Караянчева и министър-председателят Бойко Борисов.

    Часовникът на 200-годишната кула, символ на града, възвести началото на тържественото честване, което започна с ритуал по вдигане знамената на Република България, Европейския съюз и град Елена. „Няма да се спра да напомням, че Елена е един от малкото български градове, съчетали по уникален начин природни прелести с достолепно минало и оптимистично настояще. Еленчани сме свикнали с неизменното присъствие на Даскалоливницата, Часовниковата кула, църквите, но за гостите и приятелите на града, мястото на което се намираме, е въплъщение на българщината, на съхранените възрожденски и християнски ценности – каза в поздравителното си слово кметът инж. Диляна Млъзев, в което имаше специално обръщение към младите хора. „Сигурен съм, че Елена ще става все по-привлекателен град не само за гостите, но и за живеещите в него. Един ден, получили своето образование, вярвам, че вие ще се завърнете тук, ще свиете свое гнездо, за да са живи здравите балканджийски корени“.

    Своите поздравления към еленчани и гостите отправиха народните представители Весела Лечева и Валентин Михов и областният управител.

    Великотърновският митрополит Григорий отслужи молебен за здраве и благоденствие, а рано сутринта празнична света литургия в най-голямата църква – „Успение на Пресвета Богородица“.

    Неизменна част от празника на Елена е обявяването и награждаването на авторитетни личности с принос в областта на обществения, стопанския и духовния живот на града и общината. Председателят на ОбС Стоян Златев прочете решенията за удостояване със званието „Почетен гражданин на град Елена“ на родолюбивия дарител Любомир Пашов и признатия учен проф. Христо Кожухаров и с едностранен плакет учителката Виктория Славчева, която създава мажоретния състав към Средното училище. Кметът Млъзев връчи отличията на удостоените.

   В Еленско дарителството има дълбоки корени – отпреди близо 500 години. По време на тържественото честване всички станаха свидетели  на още един дарителски жест – летописна книга за благодетели от Еленския край, създадена в знак на почит и преклонение пред тяхното народополезно дело. Книгата е подготвена от авторски колектив под ръководството на еленчанина проф. Панайот Панайотов, със съдействието на гражданското сдружение „Единни за град Елена“ и Инициативен комитет „Будна съвест“, чиито председатели я връчиха официално на кмета на общината. Летописната книга е направена с възможност да се дописват имена и дела в полза роду, както от миналото, така и от днешни времена и с  тази заръка се предава на общината. По време на празника бяха обявени първите двама нови дарители.

    Драгомир Дракулов със съдействието на капитан далечно плаване Александър Калчев, директор на Български морски флот Варна дари на общината 12 фотоса от церемонията за приемането в състава на Параходство Български морски флот на моторен кораб „Елена“, когато за първи се издига националното знаме на кораба. Второто дарение е на еленчанката Румяна Велчева-Григорова, управител на дигитална печатница РИГ-Румяна Григорова в Нова Загора, която направи безвъзмездно отпечатването, подвързването и художественото оформление на летописната книга.

    Празничната програма завърши с поздрав от песни и танци в изпълнение на ученици от Начално училище „Иларион Макариополски“.

    Куклен театър „Мечо Пух“, представен от ДКТ Габрово, е изненада за най-малките участници в празника, подсладена с голяма торта. Празникът продължава с концерт на „Диана експрес“ и ансамбъл „Българе“ от 19 часа на централния площад.

Община Елена

Календар

« януари 2019 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

ВРЕМЕТО СЕГА