Къщата на Юрдан Хаджипетков

IMG 6597
  
   Къщата на Юрдан Хаджипетков, която е паметник с местно значение, се различава от повечето еленски къщи с характерната си фасада. Тя е построена върху каменните основи на изгоряла по време на Освободителната война стара къща. Сградата е двуетажна. Стените на приземния етаж са тухлени. PB180006Цялата външна стена към улицата е от хубаво обработени и с правилна форма камъни. Приземието се състои от голям дюкян с два входа към улицата, три жилищни помещения, мазе и входен вестибюл, а горният етаж е жилищен. Разпределението на високите светли помещения носи белезите на представителност, характерна за самочувствието на по-заможните семейства.
   В двора е запазена бащината къща на Юрдан Хаджипетков (наследена от дядо му хаджи Тодор), в която е роден писателят Петко Юрданов Тодоров. Тя е едноетажна към двора, а към реката – двуетажна. Конструкцията е талпена, а стряхата - широка. Към реката външната стена е покрита с характерните за архитектурата на района дъски, и изнесена над реката, също дървена, тераса. Сградата следва линията на брега и естествено се вписва в общия силует край реката, един от най-характерните в Елена.
   Между къщите е издигнат паметник на видния български писател Петко Ю. Тодоров.
   Мина Тодорова, позната ни от творчеството на големия български поет Пейо Яворов, е родена в новата къща / на Юрдан Хаджипетков/, която е построена след Руско-турската освободителна война. В нея са родени другите двама братя на Мина - Христо и Никола.
   Родната къща на писателят Петко Ю.Тодоров е частна собственост и днес в нея е създаден комплекс, носещ името на " въздушно нежната" муза на Яворов - Мина. IMG 6535Сградата е съхранила възрожденския си дух, благодарение на поддръжката през годините, а инсталираните сечива в двора и под стряхата напомнят на новите поколения за хората обитавали това място преди тях. Комплексът включва: арт бутик и антиквариат, където ценителите на авторското творчество и красотата на старинните предмети могат да открият прекрасни образци; галерия, носеща името на писателя Петко Ю. Тодоров, в която са представени картини на съвременни български художници, претворили в творчеството си непреходната красота на тихите възрожденски градчета и махали и обаянието на българската природа; заведение, носещо името на прекрасната Мина- място с домашен уют за сладка приказка с приятели.

Адрес: град Елена, улица „Иларион Макариополски” №2
(срещу главния пощад „Христо Ботев”)
GPS: 42.930152,25.879088

Община Елена

Календар

« октомври 2021 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

ВРЕМЕТО СЕГА